Hikikomori

Tekst og bilde: Charles Lervik-Kristensen
Forestill deg et gutterom som aldri blir forlatt. Hver ny dag starter på dette rommet, og hver ny natt innledes her. Tiden i mellom tilbringes også her. Her inntas alle måltider, alene. Her soves det, alene. Her leves livet, alene.

Søppelhaugene rundt i rommet vokser og mor og far neglisjeres. All kommunikasjon med omverden skjer ved hjelp av sosiale nettverk og andre digitale kommunikasjonsformer.

I Japan kalles denne tilstanden for hikikomori. Begrepet har blitt brukt om mennesker, særlig unge gutter, som trekker seg inn i seg selv og fornekter enhver form for kontakt med omverden for perioder lenger enn seks måneder. Tidligere har en relatert denne tilstanden til store kollektive kriser som finanskrisen, og da spesielt i forhold til utdanningsvalg.

Psykiatrisk sykepleier ved Sandviken sykehus i Bergen, Anne Synnøve Samdal Thommasen viser til forskning som antyder at digitale spill og sosiale nettverk ofte er den verden disse ungdommene lever i. Gutter som gradvis dras inn i en kunstig spillverden og som gir blaffen i utdanning og venner.

Foreløpig er det ikke avdekket hikikomori i stor grad i Norge, men Thommasen viser til at de har hatt pasienter som har hatt store psykiske og sosiale problem som følge av usunn bruk av digitale spill. Enkelte pasienter har hatt problem med å skille den virkelige verden fra den virtuelle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar